Arrow icon-search home mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin2 WhatsApp

Risico op ziekte van Weil/leptospirose bij outdoor activiteiten

 

Beste allemaal,

 

Van GGD Fryslân ontvingen we het bericht dat zij sinds 2019 een stijging signaleren in het aantal besmettingen met de ziekte van Weil onder deelnemers aan buitenactiviteiten, waaronder survivalruns. We vinden het belangrijk deze informatie met jullie te delen.

 

Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil wordt meestal veroorzaakt door muizen en ratten. Via hun urine scheiden zij de bacterie 'leptospirose' uit in oppervlaktewater en dus ook in modder. Mensen komen met deze bacterie in aanraking door het zwemmen in besmet water of door intensief contact met modder. Besmetting kan optreden via wondjes of slijmvliezen van de ogen, neus en mond. In de praktijk blijkt dat er gelukkig maar zeer weinig mensen ziek van worden, maar als dat zo is kan dit wel ernstig verlopen. Het is daarom belangrijk symptomen vroeg te herkennen en daarmee vroeg naar de huisarts te gaan. Zie bijgevoegde infographic voor meer informatie.

 

Wat betekent dit voor ons?

In eerste plaats is het belangrijk van deze ziekte af te weten. Voor het water op ons trainingsterrein is het in die zin gunstig dat het in verbinding is met de vaart en er daardoor stroming in zit. Daarentegen blijft er altijd een risico op besmetting. Mocht je tijdens een training liever niet in het water willen, dan is die keuze natuurlijk aan jezelf. Wees er straks met survivalruns in ieder geval ook weer scherp op wanneer je na afloop ziek wordt. 

 

Groeten,

Bestuur en trainers SSK